Wat betekent tht

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent THT?

De afkorting THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. Dit is een aanduiding die op verpakkingen van veel voedingsmiddelen te vinden is. Het geeft aan tot wanneer het product minimaal houdbaar is voor consumptie. Het is belangrijk om de THT-datum te respecteren om de kwaliteit en veiligheid van het product te garanderen.

Wat houdt THT precies in?

De THT-datum is niet hetzelfde als de uiterste consumptiedatum (TGT). Bij TGT-producten, zoals vlees en vis, is het niet veilig meer om het product na de aangegeven datum te consumeren. Voor THT-producten geldt dat de kwaliteit en smaak op lange termijn kunnen verminderen na de aangegeven datum, maar ze zijn over het algemeen nog steeds veilig om te eten.

Waarom is THT belangrijk?

Het respecteren van de THT-datum is belangrijk omdat het de consument informeert over de periode waarin het product op zijn best is. Het kan een indicator zijn van de versheid, smaak en voedingswaarde van het voedsel. Daarnaast kan het ook de voedselveiligheid waarborgen, indien het product niet meer veilig is om te eten na de THT-datum.

Voorbeeld van THT-datum

Een voorbeeld van een THT-datum is: ‘Tenminste houdbaar tot: 31-12-2022’. Dit betekent dat het product ten minste houdbaar is tot het einde van 31 december 2022, maar het kan nog steeds veilig en van goede kwaliteit zijn na die datum, afhankelijk van de bewaarcondities.

Hoe wordt de THT-datum bepaald?

De THT-datum wordt bepaald door middel van wetenschappelijke testen en analyse van het product. Producenten voeren tests uit om de houdbaarheid en kwaliteit van het voedsel te bepalen, en op basis daarvan wordt de THT-datum vastgesteld. Factoren zoals bewaaromstandigheden, verpakking en ingrediënten spelen allemaal een rol bij het bepalen van de THT-datum.

Tips voor consumenten

Om de THT-datum goed te respecteren en optimaal gebruik te maken van voedingsmiddelen, zijn hier enkele tips voor consumenten:

  • Controleer regelmatig de THT-datum op verpakkingen en gebruik eerst de producten die als eerste verlopen.
  • Bewaar producten volgens de aanbevolen bewaarcondities om de kwaliteit te behouden.
  • Gebruik zintuigen zoals zicht, geur en smaak om de versheid van voedsel te beoordelen, zelfs na de THT-datum.
  • Lees de instructies op de verpakking om te weten hoe lang het product na opening houdbaar is.

Door de THT-datum te begrijpen en te respecteren, kunnen consumenten voedselverspilling verminderen en op een verantwoorde manier omgaan met voedselproducten.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie