Wat betekent pov

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent POV?

POV is een veelgebruikte afkorting die staat voor Point of View, wat in het Nederlands vertaald kan worden als gezichtspunt of perspectief. Het wordt voornamelijk gebruikt in literatuur, film, fotografie en andere kunstvormen om aan te geven vanuit wiens perspectief het verhaal wordt verteld. In deze uitleg zullen we dieper ingaan op wat POV precies betekent en hoe het in verschillende contexten wordt gebruikt.

POV in literatuur

In literatuur verwijst POV naar het gezichtspunt van waaruit het verhaal wordt verteld. Dit kan variëren van de ik-vorm, waarbij de verteller direct betrokken is bij het verhaal en vanuit zijn of haar perspectief vertelt, tot de hij/zij-vorm, waarbij een alwetende verteller het verhaal vanuit verschillende personages belicht. Het kiezen van het juiste POV kan een grote impact hebben op de manier waarop het verhaal wordt ervaren door de lezer. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende POV’s in literatuur:

POV Beschrijving
Ik-vorm (1e persoon) Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van één personage, waarbij de verteller direct betrokken is bij de gebeurtenissen.
Hij/Zij-vorm (3e persoon) Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een alwetende verteller die verschillende personages en gebeurtenissen belicht.
Meervoudige POV Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van meerdere personages, waarbij hoofdstukken of delen van het boek worden toegewezen aan verschillende vertellers.

POV in film en fotografie

In film en fotografie verwijst POV naar de positie van de camera en daarmee het perspectief van waaruit de kijker het beeld ervaart. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen een subjectief POV, waarbij de kijker het beeld ziet vanuit het perspectief van een personage in het verhaal, en een objectief POV, waarbij de kijker als neutrale toeschouwer het beeld ziet vanuit een externe positie. Een bekend voorbeeld van subjectief POV is de Point of View shot, waarbij de camera het beeld laat zien alsof de kijker zelf door de ogen van het personage kijkt.

Subjectief POV

  • Laat de kijker het beeld zien vanuit het perspectief van een personage in het verhaal
  • Kan een gevoel van betrokkenheid en spanning creëren
  • Vaak gebruikt in horror- en actiefilms om de spanning te verhogen

Objectief POV

  • Laat de kijker het beeld zien als neutrale toeschouwer van buitenaf
  • Kan een gevoel van afstandelijkheid en objectiviteit creëren
  • Vaak gebruikt in documentaires en kunstzinnige films om een bepaalde sfeer of boodschap over te brengen

Door bewust te spelen met het POV in film en fotografie, kunnen filmmakers en fotografen de kijker op verschillende manieren beïnvloeden en emotionele reacties oproepen.

Conclusie

POV, oftewel Point of View, is een belangrijk concept in literatuur, film, fotografie en andere kunstvormen dat verwijst naar het perspectief van waaruit het verhaal wordt verteld of het beeld wordt ervaren. Door bewust te kiezen voor een bepaald POV, kunnen kunstenaars de ervaring van de lezer of kijker sturen en verschillende emoties en interpretaties oproepen. Het is een krachtig middel om het verhaal of beeld tot leven te brengen en de betrokkenheid van het publiek te vergroten.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie