Wat betekent onder optie

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent onder optie

Inleiding

Een optie is een financieel instrument dat de houder het recht geeft om een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een vooraf bepaalde datum. Onder optie verwijst naar het feit dat de optie gebaseerd is op een onderliggende waarde, zoals aandelen, valuta, grondstoffen of indexen.

Soorten opties

Er zijn twee soorten opties: call-opties en put-opties.

Call-opties

Een call-optie geeft de houder het recht om de onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs binnen een bepaalde periode. Als de marktprijs van de onderliggende waarde op de vervaldatum hoger is dan de uitoefenprijs, kan de houder de optie uitoefenen en winst maken.

Put-opties

Een put-optie geeft de houder het recht om de onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs binnen een bepaalde periode. Als de marktprijs van de onderliggende waarde op de vervaldatum lager is dan de uitoefenprijs, kan de houder de optie uitoefenen en winst maken.

Vormen van onderliggende waarden

Er zijn verschillende vormen van onderliggende waarden waarop een optie gebaseerd kan zijn, waaronder:

Aandelen

Opties kunnen gebaseerd zijn op individuele aandelen of op een mandje van aandelen, bekend als een indexoptie.

Valuta

Valuta-opties geven de houder het recht om valuta te kopen of verkopen tegen een vastgestelde koers.

Grondstoffen

Opties kunnen gebaseerd zijn op grondstoffen zoals goud, zilver, olie, maïs, soja, enz.

Indexen

Indexopties zijn gebaseerd op financiële indexen zoals de S&P 500, Dow Jones Industrial Average, NASDAQ, enz.

Belang van onder optie

Het gebruik van opties stelt handelaren in staat om te profiteren van marktbewegingen, zowel naar boven als naar beneden. Het biedt ook bescherming tegen ongunstige marktbewegingen.

Conclusie

Onder optie verwijst naar het type optie dat gebaseerd is op een onderliggende waarde. Door het begrijpen van de verschillende aspecten van onder optie, kunnen beleggers en handelaren de mogelijkheden en risico’s van het handelen in opties beter begrijpen. Het is belangrijk om een grondige kennis te hebben van onder optie voordat men besluit om in opties te handelen.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie