Wat betekent oid

watbetekenthet
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent oid?

OID staat voor “Of Iets Dergelijks”. Het wordt vaak gebruikt in geschreven communicatie, zoals e-mails, chats of sociale media, om aan te geven dat iets vergelijkbaar is met wat er besproken wordt. Het wordt ook wel eens afgekort als o.i.d. en is vooral populair in informele contexten.

Gebruik van oid

OID wordt gebruikt om aan te geven dat iets soortgelijk is aan het onderwerp van gesprek, maar niet exact hetzelfde. Het kan ook worden gebruikt wanneer de schrijver niet precies weet wat hij moet zeggen, maar toch een vergelijking wil maken. Bijvoorbeeld: “Ik denk dat ik vanavond pizza, oid ga bestellen”. Dit betekent dat de schrijver overweegt om pizza te bestellen, maar dat hij ook open staat voor iets anders, zoals een pasta of een salade. Dit kan handig zijn als de schrijver niet zeker weet wat hij wil eten, maar toch een suggestie wil doen.

Voorbeelden van het gebruik van oid

OID kan worden gebruikt in verschillende situaties, zoals:

  • Ik heb mijn telefoon, portemonnee, oid in mijn tas gestopt – Dit betekent dat de persoon een aantal belangrijke items in zijn tas heeft gestopt, maar niet allemaal opnoemt.
  • De film was spannend, grappig oid – Dit betekent dat de film verschillende emoties opriep, maar de schrijver kan niet precies aangeven welke.
  • Zullen we vanavond uit eten gaan? Italiaans, Chinees oid – Hier suggereert de schrijver verschillende opties voor een diner, maar laat de uiteindelijke keuze open.

Alternatieven voor oid

Als je geen gebruik wil maken van de afkorting oid, kun je ook andere synoniemen gebruiken, zoals:

  • Of iets dergelijks
  • En dergelijke
  • Enzovoorts

Conclusie

De afkorting oid wordt gebruikt in geschreven communicatie om aan te geven dat iets vergelijkbaar is met het onderwerp van gesprek, maar niet exact hetzelfde. Het is een handige manier om flexibiliteit te tonen in een gesprek, zonder een specifieke keuze of definitie te hoeven geven. Door het gebruik van oid kan de schrijver ruimte laten voor interpretatie en suggesties, waardoor de communicatie open en informeel blijft.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie