Wat betekent marge auto

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent marge auto?

Een marge auto is een tweedehands auto waarover geen BTW wordt geheven. Dit betekent dat de marge auto al eerder in Nederland is geweest en de BTW al een keer is afgedragen. Wanneer een auto over de marge wordt verkocht, betekent dit dat de verkoper alleen belasting betaalt over het verschil tussen de inkoopprijs en verkoopprijs.

Kenmerken van een marge auto

Een marge auto kan herkend worden aan de prijsstelling zonder BTW. Dit kan voordelig uitpakken voor de koper, aangezien de prijs van de auto hierdoor vaak lager is. Marge auto’s komen zowel voor bij particuliere verkopers als bij dealers.

Voor- en nadelen van een marge auto

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan de aanschaf van een marge auto.

Voordelen:

  • Lagere aanschafprijs doordat er geen BTW over de prijs wordt gerekend
  • Geen gedoe met het terugvragen van BTW bij export van de auto
  • Geen risico op BTW fraude, omdat de BTW al een keer is afgedragen

Nadelen:

  • Beperkte keuze, aangezien niet alle tweedehands auto’s marge auto’s zijn
  • Garantie kan lastiger te regelen zijn, omdat er geen BTW wordt betaald over de aanschafprijs
  • Geen recht op BTW teruggave bij zakelijk gebruik van de auto

Belastingtechnische aspecten

Marge auto’s vallen onder de zogenaamde margeregeling voor gebruikte goederen, kunst, antiek, en verzamelvoorwerpen. De margeregeling is een specifieke regeling binnen de BTW-wetgeving die ervoor zorgt dat er geen dubbele belastingheffing plaatsvindt bij de verkoop van gebruikte goederen.

Overige zaken om rekening mee te houden

Bij de aanschaf van een marge auto is het belangrijk om rekening te houden met zaken zoals de kilometerstand, onderhoudsverleden en eventuele schade. Het is verstandig om een aankoopkeuring te laten uitvoeren en goed op de hoogte te zijn van de garantievoorwaarden.

Met deze informatie ben je goed voorbereid als je overweegt om een marge auto aan te schaffen. Het is belangrijk om alle aspecten goed te overwegen voordat je een beslissing neemt.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie