Wat betekent lumen

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent lumen?

Lumen is een term die wordt gebruikt om de hoeveelheid licht te beschrijven die een lichtbron uitstraalt. Het is een belangrijke eenheid bij het beoordelen van de helderheid van bijvoorbeeld lampen, projectoren en andere verlichtingsapparatuur. Lumen staat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt in alle richtingen.

Hoe wordt lumen gemeten?

De hoeveelheid lumen wordt gemeten met behulp van een lichtmeter. Deze meter meet de hoeveelheid zichtbaar licht die wordt uitgestraald door een lichtbron. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht is. Deze meting geeft dus een indicatie van de totale hoeveelheid licht die een lichtbron produceert, ongeacht de richting waarin het licht wordt uitgestraald.

Belang van lumen bij het kiezen van verlichting

De hoeveelheid lumen is een belangrijke factor bij het kiezen van verlichting voor verschillende toepassingen. Voor ruimtes waar voldoende helderheid nodig is, zoals kantoren, scholen en keukens, is het belangrijk om verlichting te kiezen met een hoog aantal lumen. Voor sfeerverlichting of accentverlichting kan een lager aantal lumen juist weer wenselijk zijn.

Voorbeelden van aantal lumen per type verlichting:

Type verlichting Aantal lumen
Gloeilamp (40W) 400-500 lumen
TL-buis (60W) 3200-3500 lumen
LED-lamp (10W) 800-1000 lumen

Verschil tussen lumen en lux

Lumen en lux zijn beide eenheden die te maken hebben met de hoeveelheid licht, maar ze worden op verschillende manieren gebruikt. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt, terwijl lux de hoeveelheid licht meet die op een bepaald oppervlak valt. Lux is dus een maat voor de helderheid van verlichting op een bepaalde locatie. Het aantal lumen dat een lichtbron produceert, kan dus worden omgezet in lux, afhankelijk van de afstand en de spreiding van het licht.

Conclusie

Lumen is een belangrijke term bij het beoordelen van de helderheid van verlichting. Het geeft aan hoeveel zichtbaar licht een lichtbron uitstraalt in alle richtingen. Bij het kiezen van verlichting voor verschillende toepassingen is het belangrijk om rekening te houden met het aantal lumen, zodat de juiste hoeveelheid helderheid kan worden gegarandeerd.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie