Wat betekent kpi

watbetekenthet
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent KPI

De term KPI staat voor Key Performance Indicator. Een KPI is een meetbare waarde die aangeeft hoe effectief een organisatie is in het bereiken van haar belangrijkste doelstellingen. KPI’s worden gebruikt om de prestaties van een bedrijf of organisatie te meten en te analyseren, en spelen een belangrijke rol in de strategische planning en besluitvorming.

Belang van KPI’s

KPI’s zijn van cruciaal belang voor organisaties, omdat ze inzicht geven in de prestaties en succesfactoren op verschillende niveaus, zoals op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Door het gebruik van KPI’s kunnen organisaties hun doelstellingen op een meetbare en controleerbare manier volgen en beoordelen. Dit stelt hen in staat om tijdig bij te sturen en te verbeteren waar nodig.

Voorbeelden van KPI’s

Enkele voorbeelden van KPI’s zijn omzetgroei, klanttevredenheid, winstgevendheid, kostenbesparingen, productiviteit, kwaliteitsniveaus, marktaandeel, personeelsverloop en merkbekendheid. Deze KPI’s kunnen worden gebruikt om de prestaties van de organisatie als geheel te meten, maar ook om specifieke afdelingen of processen te monitoren.

Kenmerken van goede KPI’s

Goede KPI’s zijn specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART). Ze moeten aansluiten bij de strategische doelstellingen van de organisatie en duidelijk inzicht geven in de voortgang en prestaties. Het is belangrijk dat KPI’s regelmatig worden geëvalueerd en indien nodig worden aangepast om relevant te blijven.

Het gebruik van KPI’s

Organisaties kunnen KPI’s gebruiken om prestaties te meten, doelen te stellen, prestaties te vergelijken, verbeteringen te identificeren, prestatie-informatie te communiceren en prestaties te belonen. KPI’s kunnen ook worden gebruikt om prestatiecontracten op te stellen en om de voortgang ten opzichte van de concurrentie te meten.

Door het gebruik van KPI’s kunnen organisaties hun prestaties continu monitoren en verbeteren, wat kan leiden tot een verbeterde concurrentiepositie en een hogere winstgevendheid.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie