Wat betekent fakka

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent fakka?

Fakka is een informeel woord dat zijn oorsprong vindt in het Surinaams en wordt veel gebruikt in Nederlandse straattaal. Het wordt gebruikt als begroeting of om te informeren naar iemands welzijn. Het heeft een vergelijkbare betekenis als “hoe gaat het?” of “wat is er aan de hand?” en wordt vaak gebruikt onder vrienden en in informele gesprekken.

Oorsprong

Het woord fakka is afgeleid van het Surinaamse Sranantongo, een creoolse taal die is ontstaan tijdens de Nederlandse kolonisatie van Suriname. Het woord zelf is waarschijnlijk een verbastering van het Engelse “what’s up?”. Door de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland is fakka doorgedrongen tot het Nederlandse straatbeeld en wordt het veelvuldig gebruikt in stedelijke jongerenculturen.

Gebruik

Fakka wordt voornamelijk gebruikt in informele situaties en kringen, zoals onder vrienden, op straat, of in de rap- en hiphopcultuur. Het wordt vaak gebruikt als begroeting, maar kan ook gebruikt worden om te vragen naar iemands welzijn. Het wordt over het algemeen niet gebruikt in formele of zakelijke settingen.

Voorbeelden van gebruik

Enkele voorbeelden van het gebruik van fakka zijn:

  • “Hey bro, fakka?”
  • “Fakka man, hoe is het met je?”

Vergelijkbare termen

Er zijn verschillende vergelijkbare termen die gebruikt worden in straattaal en informele gesprekken, zoals “yo”, “wazzup”, “what’s good” en “hoe is het?”. Deze termen hebben allemaal een vergelijkbare betekenis en worden vaak door jongeren en binnen bepaalde subculturen gebruikt.

Conclusie

Fakka is een informeel begroetingswoord dat zijn oorsprong vindt in het Surinaams en veel gebruikt wordt in Nederlandse straattaal. Het wordt voornamelijk gebruikt om te informeren naar iemands welzijn en wordt vaak gebruikt in informele situaties en kringen.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie