Wat betekent dakbeschot

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Een dakbeschot is een essentieel onderdeel van het dak van een gebouw. Het bestaat uit een laag van planken of platen die direct op de dakspanten (de dragende structuren van een dak) worden aangebracht. Het dakbeschot dient verschillende doelen:

 • Ondersteuning: het biedt extra ondersteuning aan de dakbedekking, zoals dakpannen, leisteen, of metalen dakbedekking, en helpt om het gewicht gelijkmatig over de dakspanten te verdelen.
 • Isolatie: het dakbeschot draagt bij aan de thermische isolatie van het dak, wat helpt om de warmte binnen te houden in de winter en buiten in de zomer.
 • Bescherming: het beschermt het interieur van het gebouw tegen weersinvloeden, zoals regen, sneeuw en wind, door een extra barrière te vormen.

Het dakbeschot kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals hout, multiplex, OSB, of zelfs gipsplaten in bepaalde situaties. De keuze van het materiaal hangt af van de specifieke eisen van het bouwproject, zoals de gewenste isolatiewaarde, de dakbedekking, en hoe het eruit ziet.

Hoe ziet een dakbeschot eruit?

Het uiterlijk van een dakbeschot kan variëren afhankelijk van het gebruikte materiaal. Over het algemeen bestaat het uit een reeks panelen of planken die naast elkaar en loodrecht op de dakspanten worden geplaatst. Als het dakbeschot van hout is, zie je vaak lange, rechte planken die tegen elkaar zijn genageld of geschroefd over de dakspanten. Bij gebruik van materialen zoals OSB of multiplex zijn het grote, vlakke panelen die de hele breedte van de dakspanten bedekken.

Het belang van dakbeschot

 • Structurele integriteit: het dakbeschot draagt bij aan de stabiliteit van het dak door de lasten gelijkmatig over de dakspanten te verdelen en dient als bevestigingsoppervlak voor de dakbedekking.
 • Bescherming: het biedt een extra laag bescherming tegen externe elementen, waardoor het binnendringen van vocht, dieren en vuil wordt verminderd.
 • Isolatie: hoewel het dakbeschot zelf niet de primaire isolator is, draagt het wel bij aan de algehele thermische prestatie van het dak door een continu oppervlak te bieden dat samenwerkt met isolatiematerialen.

Welke dak onderdelen zijn afhankelijk van het dakbeschot?

 • Dakspanten: dit zijn de primaire dragende structuren die het dakbeschot ondersteunen.
 • Dakbedekking: dit is de buitenste laag die op het dakbeschot wordt aangebracht, zoals dakpannen, metaal, leien, etc.
 • Isolatiematerialen: deze worden vaak onder het dakbeschot aangebracht om de thermische prestaties van het dak te verbeteren.
 • Dampremmende laag: dit helpt om de vochtigheid te reguleren en wordt vaak tussen het dakbeschot en de isolatie geplaatst.
 • Dakgoten en afvoersystemen: hoewel niet direct verbonden, werken deze systemen samen met het dakbeschot om water effectief af te voeren en te voorkomen dat het ophoopt op het dak.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie