Wat betekent dakbedekking

watbetekenthet
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Dakbedekking verwijst naar het materiaal dat wordt gebruikt om het bovenste oppervlak van een dak te bedekken en te beschermen. Het doel van dakbedekking is om het gebouw te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw, wind en zonlicht. Het zorgt ervoor dat je er droog en warm bij zit. 

Er zijn verschillende soorten materialen die als dakbedekking kunnen worden gebruikt. Dit is voor een groot deel afhankelijk van je type dak, de stijl van je woning en omgeving, je persoonlijke voorkeuren en je budget.

In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten dakbedekking met belangrijke eigenschappen, levensduur en kosten.

Welke soorten dakbedekking zijn er voor een schuin dak?

Zoals je al gelezen hebt, bepaalt het type dak voor een groot deel de soorten dakbedekking waar je uit kunt kiezen. Voor schuine daken zijn er andere soorten dakbedekking beschikbaar dan voor platte daken. 

Voor een schuin dak heb je keuze uit: 

  • Dakpannen: dit is een van de traditioneelste en populairste materialen voor schuine daken. Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals klei en beton. Ze zijn duurzaam, weerbestendig en bieden een klassieke uitstraling.
  • Leien (leisteen): leien is een natuursteen die bekend staat om zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Het is een van de duurzaamste dakbedekkingsmaterialen en kan eeuwen meegaan. Leisteen is echter relatief zwaar en kan duur zijn in aanschaf en installatie. Naast natuurleien kun je ook kiezen voor kunstleien, deze zijn lichter en goedkoper. De 
  • Metaal: metaaldaken zijn lichtgewicht, duurzaam en verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden en kunnen bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw door zonnestraling te reflecteren.
  • Riet: een rieten dak zorgt voor een natuurlijke uitstraling en komt voornamelijk voor in een landelijke omgeving. Hoewel riet meer onderhoud nodig heeft, verhoogt het wel de waarde van je woning. 

Plat dak: welke soorten dakbedekking zijn er?

  • Bitumen: dit is een van de traditioneelste materialen voor platte daken. Bitumen biedt een sterke, waterdichte laag en is relatief eenvoudig te installeren.
  • EPDM: EPDM is een soort synthetisch rubber dat zeer duurzaam en elastisch is. Het is bestand tegen UV-straling, ozon, extreme temperaturen en zure regen. EPDM-dakbedekking wordt meestal in grote vellen gelegd, wat het aantal naden vermindert en de kans op lekkages minimaliseert.
  • PVC: PVC-dakbedekking is een andere populaire optie voor platte daken. Het materiaal is lichtgewicht, bestand tegen chemicaliën en vuur, en reflecteert zonlicht, wat kan helpen bij het reguleren van de temperatuur in het gebouw. PVC-dakbedekkingssystemen zijn ook bestand tegen water, rot en schimmels.
  • Groen dak: bij een groendak vormt beplanting het dak. Groene daken hebben een onderlaag nodig van bijvoorbeeld EPDM.  Ze bieden uitstekende isolatie en bevorderen de biodiversiteit, maar dragen daarnaast ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Dankzij de unieke uitstraling wint een groendak snel populariteit. 

Dakbedekking laten vervangen?

Helaas heeft dakbedekking niet het eeuwige leven of raakt het na verloop van tijd beschadigd door externe factoren. Dan is het tijd om de dakbedekking te vervangen

Hieronder vind je een overzicht van de kosten en levensduur per soort dakbedekking. 

Soort dakbedekking Gemiddelde kostenLevensduur (gemiddeld)
Dakpannen€50 tot €60 per m² 30 tot 50 jaar
Leien€65 tot €120 per m² 30 tot 50 jaar
Metaal (koper of aluminium)€75 tot €120 per m² 50 tot 100 jaar
Riet€100 per m² 40 jaar
Bitumen€45 per m² 25 jaar
EPDM€50 per m² 40 jaar
PVC€55 per m² 25 jaar
Groendak€55 per m² 60 jaar

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie