Wat betekent cm

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent cm?

Centimeter, afgekort als cm, is een eenheid van lengte in het metrische stelsel. Het is de basis-eenheid van lengte in het CGS-systeem (centimeter-gram-seconde) en wordt veel gebruikt in allerlei toepassingen, waaronder wetenschap, techniek, architectuur en dagelijks leven.

Definitie en conversie

Eén centimeter is gelijk aan éénhonderdste van een meter (0.01 m). Het kan worden omgezet naar andere eenheden van lengte met de volgende conversies:

1 centimeter (cm) 0.01 meter (m) 0.393701 inch (in)
10 millimeter (mm) 0.1 decimeter (dm) 0.0328084 feet (ft)

Gebruik in de praktijk

Centimeter wordt veel gebruikt in alledaagse situaties, zoals het meten van de lengte van objecten, kledingmaten, en de afstanden in de sport (bijvoorbeeld bij het meten van het verspringen). In wetenschappelijke en technische disciplines wordt het ook gebruikt vanwege de handigheid van de grootte – niet te klein om mee te werken maar ook niet te groot om onhandig te zijn.

Nauwkeurigheid

In sommige gevallen kan een precisie van een millimeter noodzakelijk zijn, daarom worden in professionele toepassingen vaak speciale meetinstrumenten gebruikt, zoals een schuifmaat of een micrometer, om nauwkeurige metingen te garanderen.

Al met al is de centimeter een handige maat om mee te werken, omdat het een goede balans biedt tussen nauwkeurigheid en gemak in praktische toepassingen.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie