Wat betekent ca

watbetekenthet
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent ca.

Inleiding

Het woord “ca.” is een afkorting van het Latijnse woord “circa”, wat vertaald kan worden als “ongeveer” of “rondom”. In het Nederlands wordt “ca.” gebruikt om een schatting aan te geven, of om aan te geven dat iets bij benadering is. Het wordt vaak gebruikt in contexten waarbij exacte getallen niet bekend zijn of niet relevant zijn.

Geschiedenis van “ca.”

De afkorting “ca.” heeft zijn oorsprong in het Latijn, waar het werd gebruikt om bij benadering te verwijzen naar een bepaalde tijd, locatie of hoeveelheid. In het Engels wordt “ca.” vaak gebruikt om een schatting van tijd aan te geven, zoals in “ca. 200 voor Christus”. In het Nederlands wordt het op vergelijkbare manieren gebruikt, zoals in “ca. 50 euro” om aan te geven dat iets ongeveer 50 euro kost.

Gebruik van “ca.”

“Ca.” wordt vaak gebruikt in verschillende contexten, zoals:

  • Bij het geven van schattingen van tijd: “De levering wordt verwacht rond ca. 15.00 uur.”
  • Bij het aangeven van een schatting van aantallen: “Er waren ca. 50 mensen aanwezig bij het concert.”
  • Bij het aanduiden van een geschatte waarde: “De totale kosten zullen ca. 1000 euro bedragen.”

Conclusie

In het Nederlands wordt “ca.” gebruikt om een schatting aan te geven of om aan te geven dat iets bij benadering is. Het wordt veelvuldig gebruikt in verschillende contexten en kan nuttig zijn om flexibiliteit te bieden wanneer exacte getallen niet beschikbaar zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat “ca.” alleen een schatting aangeeft en dat het niet als een precieze waarde moet worden beschouwd.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie