Wat betekent bpm

watbetekenthet
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent bpm?

Bpm staat voor Belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Het is een belasting die in Nederland wordt geheven op de aanschaf van een nieuwe personenauto of motorrijwiel.

Hoe wordt bpm berekend?

De bpm wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe meer CO2-uitstoot, hoe hoger de bpm. Er is een speciale bpm-tabel opgesteld waarin de tarieven per gram CO2-uitstoot staan vermeld.

Bpm bij import

Wanneer je een auto of motorrijwiel importeert naar Nederland, moet je ook bpm betalen. De hoogte van de bpm wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van het voertuig.

Bpm-tabel

Hieronder staat een voorbeeld van een deel van de bpm-tabel zoals die op de website van de Belastingdienst te vinden is:

CO2-uitstoot (g/km) Bpm-tarief (Euro/g/km)
1-85 0
86-100 6
101-115 15

Vrijstellingen en kortingen

Sommige voertuigen zijn vrijgesteld van bpm, zoals taxi’s en invalidenvoertuigen. Daarnaast zijn er ook kortingen mogelijk, bijvoorbeeld voor zeer zuinige auto’s met een lage CO2-uitstoot.

Bpm-aangifte doen

Als je een nieuwe auto of motorrijwiel koopt in Nederland, regelt de dealer meestal de bpm-aangifte. Bij import moet je zelf aangifte doen bij de Belastingdienst.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie