Wat betekent autonoom

wat betekent het
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent autonoom?

Autonoom komt van het Griekse woord ‘autonomos’, wat ‘zelfwetend’ betekent. Het woord wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat iets of iemand zelfstandig kan functioneren, zonder externe controle of invloed.

Autonoom in sociale en politieke context

In de sociale en politieke context betekent autonoom dat een groep of individu de vrijheid heeft om hun eigen beslissingen te nemen en hun eigen koers te bepalen, los van externe invloeden. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op autonome regio’s binnen een land, waar een zekere mate van zelfbestuur wordt toegestaan.

Voorbeelden van autonome regio’s:

  • De Faeröer eilanden (onderdeel van Denemarken)
  • De regio Kurdistan in Irak
  • Catalonië in Spanje

Autonoom in technologische context

In de technologische context verwijst autonoom meestal naar machines of systemen die in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen en acties uit te voeren, zonder directe menselijke controle. Denk hierbij aan autonome voertuigen, robotica en kunstmatige intelligentie.

Voorbeelden van autonome systemen:

  • Zelfrijdende auto’s
  • Autonome drones
  • Industriële robots

De ontwikkeling van autonome systemen brengt ethische en maatschappelijke vraagstukken met zich mee, met name op het gebied van verantwoordelijkheid, veiligheid en privacy.

Kortom, autonoom verwijst naar zelfstandigheid en zelfbeschikking, zowel op sociaal-politiek gebied als in de wereld van technologie en machines.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie