Wat betekent am en pm

watbetekenthet
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat betekent am en pm?

Inleiding

De afkortingen “am” en “pm” worden gebruikt om aan te geven of het ochtend of middag/avond is. Ze worden vooral gebruikt in Engelstalige landen, maar zijn ook in Nederland bekend, met name in internationale contexten of in de horeca.

Betekenis van am en pm

  • am: “am” staat voor “ante meridiem” en komt uit het Latijn, wat “voor de middag” betekent. Dit betekent dat de tijd voor 12 uur ’s middags wordt aangeduid met “am”. Bijvoorbeeld: 10:00 am is 10 uur in de ochtend.
  • pm: “pm” staat voor “post meridiem” en betekent “na de middag” in het Latijn. Dit geeft aan dat de tijd na 12 uur ’s middags is. Bijvoorbeeld: 3:00 pm is 3 uur ’s middag/avond.

Gebruik van am en pm

In de meeste Engelstalige landen wordt de 12-uursklok gebruikt, wat betekent dat de dag in twee delen wordt verdeeld: ’s ochtends (am) en ’s middags/avonds (pm). Hoewel deze notaties ook in Nederland bekend zijn, gebruiken we hier meestal de 24-uursklok.

Voorbeelden van gebruik

Tijd Am/Pm Notatie
8:00 uur ’s ochtends 8:00 am
2:00 uur ’s middag 2:00 pm
11:00 uur ’s avonds 11:00 pm

Conclusie

“Am” en “pm” zijn afkortingen die gebruikt worden om aan te geven of een tijd ’s ochtends of ’s middags/avonds is. Ze zijn afkomstig uit het Latijn en worden vooral gebruikt in Engelstalige landen. Hoewel ze ook in Nederland bekend zijn, wordt hier meestal de 24-uursklok gebruikt.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie